JAグループ京都

トルコ(イスタンブール)

JAグループ京都

トルコ イスタンブールでの事業について

1.事業内容

トルコ政府との共催により、両国の食文化交流・京野菜等のPRを目的に『日本・トルコ国交樹立90周年記念事業』として事業を実施した。

  1. トプカプ宮殿(世界遺産)での晩餐会
  2. イスタンブール市内での宇治茶PR「Kyoto Fair」イベント
  3. JAグループ京都とトルコ流通関係者の交流会
  4. トルコ有名レストランにおける宇治茶PR
  5. トルコTV番組に出演し、京野菜・宇治茶等のPR

2.トプカプ宮殿での晩餐会

概要
日本・トルコ両国の政府関係者をはじめ、トルコのシェフ、料理評論家、マスコミ、流通関係者等や日本の京野菜農家、マスコミなどが出席し、両国のトップシェフによる京野菜を使った特別コースをふるまった。
日時
平成26年8月26日 19:30~ (トルコ現地時間)
場所
トルコ トプカプ宮殿

参加者
  1. 日本側 160人

    政府関係の主な出席者

    役職は当時のもの

    所属 役職 名前
    日本国内閣官房 参与 飯島 勲
    日本国内閣官房 参与 中村 芳夫
    在イスタンブール日本国領事館 総領事 福田 啓二
    日本国農水省 政務官 横山 信一
    日本国農水省 外食産業室長 山口 靖
    京都府農林水産部 副部長 山崎 幸司
    京都市産業観光局商工部 部長 安河内 博

  2. トルコ側 110人
晩餐会
  • 京野菜展示
    京野菜展示
  • レセプション
    レセプション
  • 飯島参与挨拶
    飯島参与挨拶
  • 中川会長挨拶
    中川会長挨拶
  • シェフによる料理説明
    シェフによる料理説明
  • 晩餐会の様子
    晩餐会の様子
晩餐会 京野菜を使ったフルコースメニュー

両国のトップシェフが料理を担当した。

日本からは美濃吉本店竹重楼総料理長の佐竹洋二氏、トルコからは、トルコシェフ連盟のフィクレット・オズデミル氏をはじめ連盟所属のトップシェフが一堂に会し、腕を振るった。

  • アミューズメント【日本】
    アミューズメント【日本】
  • オードブル【日本・トルコ合作】
    オードブル【日本・トルコ合作】
  • 魚 メイン【日本】
    魚 メイン【日本】
  • 肉 メイン【トルコ】
    肉 メイン【トルコ】
  • デザート【日本・トルコ合作】
    デザート【日本・トルコ合作】

3.イスタンブール市内での「Kyoto Fair」イベント

概要
宇治茶のイスタンブール市民へのPRを目的にJAグループのブースを展開し、試飲イベントを開催した。
日時
平成26年8月25日(月)11:00〜15:00 (トルコ現地時間)
場所
イスタンブール市内

4.JAグループ京都とトルコ流通関係者の交流会

概要
将来的な京野菜、京の肉、宇治茶等の輸出に係る意見交換をはじめ、トルコでの農産物の流通状況等について意見交換を実施した。
日時
平成26年8月27日(水)11:30〜14:00 (トルコ現地時間)
場所
サル・ギョシュキュ(イスタンブール市内)

5.トルコ有名レストランにおける宇治茶PR

概要
イスタンブール市内の有名レストランに宇治茶プロモーションとして、リーフレットやポスター掲示を実施するとともに、全農インスタントティー配布し、希望者に対して無料で提供してもらう取り組みを行った。
日時
平成26年8月27日(水)~9月2日(火)
場所
イスタンブール市内

  • Fish of North
  • 優曇也(うどんや)

4.トルコTV番組に出演し、京野菜・宇治茶等のPR

概要
京野菜や京の肉、宇治茶のPRを目的として、サマンヨルテレビが毎週月~金曜日に放送する主婦層に人気の料理番組に、中川会長と佐竹料理長が出演した。
日時
平成26年8月25日(月)10:30~11:15(生放送)
場所
イスタンブール市サマンヨルテレビ局内スタジオ

About the Project in Istanbul, Turkey

1. Project Content

Through a joint sponsorship with the Turkish government, a project for “the 90th Anniversary of Japan-Turkish Diplomatic Relations” was held, for the purpose of promoting both countries food culture exchange and Kyoto vegetables.

Banquet at Topkapi (World Heritage)
“Kyoto Fair” Event, Promoting Uji Matcha Tea in Istanbul
Exchange Meeting between JA Group Kyoto and Turkey Distribution Participants
Promoting Uji Matcha Tea in a Famous Turkish Restaurant
Promoting Kyoto Vegetables, Uji Matcha Tea on a Turkish TV Show

2. Banquet at Topkapi

Outline
Japanese and Turkish government officials, Turkish chefs, food critics, the media, distribution stakeholders, and Japanese Kyoto vegetable farmers attended the event, and were treated to a special course that used Kyoto vegetables from top chefs from both countries.
Date and Time
August 26, 2014, from 7:30 PM (Turkish local time)
Location
Topkapi, Turkey
Participants
  1. Japanese: 160 personsPrimary Government/Administrative Attendees
    Affiliation Position Name
    Cabinet Secretariat of Japan Advisor Isao Iijima
    Cabinet Secretariat of Japan Advisor Yoshi Nakamura
    Consulate of Japan in Istanbul Consul General Keiji Fukuda
    Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries Parliamentary Official Shinichi Yokoyama
    Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries Food Service Industry Section Chief Yasushi Yamaguchi
    Kyoto Prefecture Department of Agriculture, Forestry, and Fisheries Deputy Director Kouji Yamazaki
    Kyoto City Industry Tourism Bureau Commerce Department Manager Hiroshi Yasukouchi
  2. Turkey: 110 persons
Banquet
  • Kyoto Vegetable Exhibit
    Kyoto Vegetable Exhibit
  • Reception
    Reception
  • Greeting from Advisor Iijima
    Greeting from Advisor Iijima
  • Greeting from Director Nakagawa
    Greeting from Director Nakagawa
  • Cuisine Explanation from the Chef
    Cuisine Explanation from the Chef
  • A Look at the Banquet
    A Look at the Banquet
Kyoto Vegetable Banquet Full Course Menu

The meal was prepared by top chefs from both countries.

From Japan, Mr. Youji Satake, the head chef of Minokichi Main Restaurant: Takeshigero, and from Turkey, Mr. Fikret Ozdemir, together with the top chefs from the union, got a chance to show off their skills.

  • Amuse (Japan)
    Amuse (Japan)
  • Hors d'oeuvre (Japan/Turkey Joint)
    Hors d’oeuvre (Japan/Turkey Joint)
  • Main: Fish (Japan)
    Main: Fish (Japan)
  • Main: Meat (Turkey)
    Main: Meat (Turkey)
  • Dessert (Japan/Turkey Joint)
    Dessert (Japan/Turkey Joint)

3. ”Kyoto Fair” Event in Istanbul

Outline
The JA Group set up a booth as a part of this tasting event, to promote Uji matcha tea to the people of Istanbul.
Date and Time
August 25, 2014 (Monday), from 11:00 AM to 3:00 PM (Turkish local time)
Location
within Istanbul city

4. JA Group Kyoto and Turkey Distribution Participants Exchange Meeting

Outline
Beginning with an exchange of opinions on the future exports of Kyoto vegetables, Kyoto meats, and Uji matcha tea, opinions were also exchanged in regards to the distribution status of agricultural products in Turkey.
Date and Time
August 26, 2014 (Wednesday), from 11:30 to 2:00 PM (Turkish local time)
Location
サル・ギョシュキュ (within Istanbul city)

5. Promoting Uji Matcha Tea in a Famous Turkish Restaurant

Outline
As part of a promotion for Uji matcha tea in a famous restaurant in Istanbul, leaflets and posters were put up, Zen-Noh instant tea was distributed, and given out free of charge to those who wanted it.
Date and Time
August 27 (Wednesday) to September 2 (Tuesday), 2014
Location
within Istanbul city

  • Fish of North
  • Udonya

4. Promoting Kyoto Vegetables, Uji Matcha Tea on a Turkish TV Show

Outline
In order to promote Kyoto vegetables, Kyoto meats, and Uji matcha tea, Director Nakagawa and Chef Satake appeared on cooking shows popular among housewives, aired weekly from Monday to Friday on Samanyolu Television.
Date and Time
August 25, 2014 (Monday), 10:30 to 11:15 AM (live broadcast)
Location
Samanyolu TV studio, within Istanbul city