JAグループ京都

ロシア(モスクワ)

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ロシア モスクワでの事業について

1.事業内容

モスクワ企業家協会との共催により、両国の食文化交流及び京野菜等京都府内産農畜産物のPRを目的に『日ロ経済・文化交流事業』として下記の事業を実施した。

日本側からは、全体で180名が参加した。

  1. ペトロフスキー宮殿での晩餐会
  2. モスクワ市内レストランでの宇治茶・日本酒PR
  3. 日ロ食品関連事業者懇談会

2.ペトロフスキー宮殿での晩餐会

概要

日本・ロシア両国の政府関係者をはじめ、ロシアのシェフ、マスコミ、流通関係者等や日本の京野菜農家などが出席し、両国のトップシェフが料理を担当した。

日本からは美濃吉本店竹茂楼総料理長の佐竹洋治氏、ロシアからは、5つ星ホテルのメトロポールホテルのレストランの料理長で、ロシアの最も優れたシェフの一人であるアンドレイ・シマコフ氏が腕を振るった。

日時
平成28年8月3日(水)18:30~ (現地時間)
場所
モスクワ ペトロフスキー宮殿

参加者

297人

  1. 日本側 128人

    政府関係の主な出席者

    役職は当時のもの

    所属 役職 名前
    日ロ友好議員連盟(元農水大臣) 副会長 西川 公也
    日本国内閣官房 参与 飯島 勲
    在ロシア日本国大使館 特命全権大使 上月 豊久
    日本国農水省 審議官 大角 亨
    JETRO北京事務所 所長 野村 邦宏
    京都府 副知事 山下 晃正

  2. ロシア側 169人

晩餐会
  • ペトロフスキー宮殿
    ペトロフスキー宮殿
  • 食材等の展示
    食材等の展示
  • 食材等の展示②
    食材等の展示②
  • 中川会長挨拶
    中川会長挨拶
  • シェフによる料理説明
    シェフによる料理説明
  • 晩餐会の様子
    晩餐会の様子
晩餐会 京野菜を使った日ロコラボレーションメニュー

両国のトップシェフが料理を担当した。

日本からは美濃吉本店竹茂楼総料理長の佐竹洋治氏、ロシアからは、5つ星ホテルのメトロポールホテルのレストランの料理長で、ロシアのもっともすぐれたシェフの一人であるアンドレイ・シマコフ氏が腕を振るった。

前菜(日本)

  • 万願寺とうがらし笹巻寿司
  • 牛蒡トマトほおずき盛
  • 九条ねぎ酢味噌和え
  • 伏見とうがらし和牛ロース串さし
  • 袱紗玉子
  • サーモンレモン挟み
スープ(ロシア)

  • ボルシチクリーム
  • チョウザメのバロティーヌ
  • 黒キャビアとディル添え

野菜メイン(ロシア)

  • 賀茂なすの味噌ステーキ
  • 牛蒡のクランブル
  • ヨーグルト
  • 万願寺とうがらしサルサソースとわさびクリーム添え
肉メイン(日本)

  • 和牛ステーキ照焼仕立
  • 賀茂なす田楽
  • 壬生菜、みず菜、伏見とうがらし山葵ドレッシング仕立

デザート(ロシア)

  • ココナッツケーキ
  • セロリのムース
  • ディルときゅうりのゼリー添え
  • 宇治茶
デザート(日本)

  • 宇治茶水羊羹
  • おはぎ宇治茶とはったい粉仕立

3.日本食フェア

日時
平成28年7月28日(木)~8月5日(金)
場所
モスクワ HOTEL Eridan
内容

Eridanホテルとタイアップし、ホテル内のレストランで宇治茶や日本酒を無料試飲するイベントを実施した。

4.食品関連事業者懇談会

日時
平成28年8月4日(木)
場所
Hotel PETROF PALACE
参集者
日本:20名 ロシア:19名
内容
日本・ロシア両国における食品の貿易の活性化に向け、食 品関連企業の代表者を集め、実際に日本の農産物を試食していただきながら意見交換等を行った。
懇談会でのメニュー

美濃吉本店竹茂楼の佐竹洋治総料理長による京都府内農畜産物を使った本格京懐石をふるまった。

先付
  • 山科なす
  • 万願寺とうがらし

椀物
  • 九条ねぎ真丈昆布と鰹節の出汁仕立

進肴
  • 和牛ステーキ玉ねぎと人参のソース
  • 壬生菜 みず菜 白味噌ドレッシング

炊き合わせ
  • 賀茂なす、海老、伏見とうがらし、九条ねぎ 昆布と鰹節の出汁あんかけ仕立

御飯
  • 生姜、壬生菜、みず菜、昆布と鰹節の出汁御飯
  • 漬物
  • キャベツ

デザート
  • 宇治茶寒天のフルーツあんみつ仕立

About the Project in Moscow, Russia

1. Project Content

Through a joint sponsorship with the Moscow Entrepreneurs Association, the following projects were implemented for “Japan-Russia Economic and Cultural Exchange Project”, for the purpose of PR for both countries food culture exchange and for Kyoto Prefecture-produced agricultural and livestock products, such as Kyoto vegetables.

From Japan, overall 180 persons participated in the events.

Banquet at Palace of Petroskey
Promotion of Uji Matcha Tea and Japanese Sake at a Moscow Restaurant
Japan-Russia Food Related Business Gathering

2. Banquet at Palace of Petroskey

Outline
Japanese and Russian government officials, Russian chefs, the media, distribution stakeholders, and Japanese Kyoto vegetable farmers attended the event, and were treated to cuisine from top chefs from both countries.

From Japan, Mr. Youji Satake, the head chef of Minokichi Main Restaurant: Takeshigero, and from Russia, the head chef of the 5-star hotel restaurant Hotel Metropol, and one of the leading Russian chefs, Mr. Andrey Simakov, got a chance to show off their skills.

Date and Time
August 3, 2016 (Wednesday), from 6:30 PM (local time)
Location
Moscow Palace of Petroskey
Participants
297 persons

  1. Japanese 128 personsPrimary Government/Administrative Attendees
    Affiliation Position Name
    Japan-Russia Friendship Federation (Formerly Agricultural Minister) Vice President Koya Nishikawa
    Cabinet Secretariat of Japan Advisor Isao Iijima
    Embassy of Japan in Russia Ambassador Extraordinaire and Plenipotential Toyohisa Kozuki
    Japan Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries Councilor Toru Osumi
    JETRO Russia Office Chief Kunihiro Nomura
    Kyoto Prefecture Vice Governor Akimasa Yamashita
  2. Russian 169 persons
Banquet
  • ペトロフスキー宮殿
    Palace of Petroskey
  • 食材等の展示
    Ingredients Exhibit
  • 食材等の展示②
    Ingredients Exhibit ②
  • 中川会長挨拶
    Greeting from Director Nakagawa
  • シェフによる料理説明
    Cuisine Explanation from the Chef
  • 晩餐会の様子
    A Look at the Banquet
Kyoto Vegetable Banquet Japanese- Russia Collaboration Menu

The meal was prepared by top chefs from both countries.

From Japan, Mr. Youji Satake, the head chef of Minokichi Main Restaurant: Takeshigero, and from Russia, the head chef of the 5-star hotel restaurant Hotel Metropol, and one of the leading Russian chefs, Mr. Andrey Simakov, got a chance to show off their skills.

Appetizer (Japan)

  • Manganji Peppers Sasamaki Sushi
  • Burdock Root in Dried Tomato
  • Kujo-negi in Miso
  • Fushimi Peppers Japanese Beef
    Roast Skewer
  • Fukusa Egg
  • Salmon with Lemon
Soup (Russia)

  • Borscht Cream
  • Ballotine Sturgeon
  • Black Caviar and Dill
Vegetable Main (Russia)

  • Kamo Eggplant Miso Steak
  • Burdock Root Crumble
  • Yogurt
  • Manganji Peppers Salsa Sauce and Wasabi Cream
Meat Main (Japan)

  • Japanese Beef Steak Teriyaki Finish
  • Kamo Eggplant Dengaku
  • Mibuna, Mizuna, Fushimi Peppers Wasabi Dressing
Dessert (Russia)

  • Coconut Cake
  • Celery Mousse
  • Dill and Cucumber Gelatin
  • Uji Matcha Tea
Dessert (Japan)

  • Uji Matcha Sweet Bean Jelly
  • Ohagi Uji Matcha Hattai Powder

3. Japan Food Fair

Date and Time
July 28 (Wednesday) to August 5, 2016 (Friday)
Location
Moscow Hotel Eridan
Content

In a tie-up with the Eridan Hotel, a tasting even for Uji Matcha tea and Japanese sake was held at a restaurant within the hotel.

4. Japan-Russia Food Related Business Gathering

Date and Time
August 4, 2016 (Thursday)
Location
Hotel PETROF PALACE
Participants
Japan: 20 persons Russia: 19 persons
Content
Representatives of food-related companies were gathered towards the revitalization of the food trade for both Japan and Russia, and opinions were exchanged while sampling Japanese agricultural products.
Gathering Menu

Authentic Kyo-kaiseki was offered using Kyoto Prefecture agriculture and livestock, prepared by Mr. Youji Satake, the head chef of Minokichi Main Restaurant: Takeshigero.

Appetizer
  • Yamashina Eggplant
  • Manganji Peppers
Bowl Dishes
  • Bowl Dishes Kujo-negi Cakes Kombu and Bonito Flakes Dashi Stock
Advance
  • Japanese Beef Steak with Onion and Carrot Sauce
  • Mibuna, Mizuna, White Miso Dressing
Stir Fry
  • Kamo Eggplant, Shrimp, Fushimi Peppers, Kujo-negi Kombu and Bonito Flakes Dashi Thick Sauce
Meal
  • Ginger, Mibuna, Mizuna, Kombu and Bonito Flakes Dashi Rice
  • Pickles
  • Cabbage
Dessert
  • Uji Matcha Agar Fruits in Anko Syrup