フランス(パリ)
フランス ベルサイユでの事業について
1.事業内容
フランスのペルノリカール社との共催で、両国の食文化交流を通じて、京野菜等のPR事業として下記の事業を実施した。
- 王の菜園での「京野菜」看板贈呈式
- ベルサイユ宮殿での京野菜、宇治茶、日本酒「祝」の展示
- ベルサイユ宮殿での京野菜を使った晩餐会
2.ベルサイユ宮殿での晩餐会
- 概要
- 日仏両国の政府関係者、フランスの流通業者・料理雑誌等の編集者や日本の京野菜農家、マスコミなどが出席し、日仏両国のトップシェフによる京野菜を使った特別コースをふるまった。
- 日時
- 平成25年9月25日 18:00~ (フランス現地時間)
- 場所
- フランス ベルサイユ宮殿
- 参加者
-
-
日本側 146人
政府・行政関係者、JAグループ京都、JA全中等全国連、京野菜生産者、マスコミ等政府・行政関係の主な出席者
役職は当時のもの
所属 役職 名前 日本国内閣官房 参与 飯島 勲 日本国内閣官房 参与 丹呉 泰健 在フランス日本大使館 臨時大使 藤原 聖也 JETRO パリ事務所長 豊國 浩治 日本国農水省 審議官 櫻庭 英悦 日本国農水省 外食産業室長 山口 靖 日本国総務省 パリ事務所長 黒瀬 敏文 京都府農林水産技術センター センター長 池内 重樹 京都府庁農政課 副課長 中尾 祥子 -
フランス側 45人
仏政府関係者、料理関係者、マスコミ等
-
- 取材を受けた日本のメディア
-
- テレビ
- 日本テレビ、読売テレビ、フジテレビ、KBS京都放送
- 新聞
- 読売新聞、毎日新聞、京都新聞、朝日新聞、日本農業新聞
- 雑誌
- 女性セブン、家の光
- 紹介されたフランス雑誌
-
- Le SHAKER
- Balthazar
- Rvi
- Planete JAPON
- DANDY
- Homme Deluxe
- Vins&spiritueux
- PLEINS FEUX
- MON JARDIN&MA MAISON
- SOMMELIERS …etc
晩餐会
ベルサイユ宮殿外観
ベルサイユ宮殿内部
晩餐会場
シェフによる料理説明
仏側へ記念品の贈呈
パイプオルガン演奏
晩餐会 京野菜を使ったフルコースメニュー
両国のトップシェフが料理を担当した。
日本からは美濃吉本店竹重楼総料理長の佐竹洋二氏、フランスからは、史上最年少でミシュラン2つ星を獲得し、現在ではパリでNo.1との呼び声が高いアルノー・ラルマン氏が腕を振るった。
前菜【日本】
先付【日本】
メイン(魚)【日本】
スープ【フランス】
メイン(肉)【フランス】
デザート【フランス】
3.宮殿でのセレモニーと京野菜等の展示
晩餐会に先立ち、レセプションを開催。
京野菜をはじめ京都米や京の酒の展示を行い、来場者へPRするとともに日仏両国の政府関係者等からの挨拶を行った。
京野菜の展示
京都米の展示
日本酒の展示
京野菜の紹介映像
中川会長のスピーチ
飯島内閣官房参与のスピーチ
4.王の菜園での京野菜看板贈呈式
ベルサイユ宮殿に隣接する王の菜園でJAグループ京都から送った種で京野菜の栽培が行われており、両国の農業交流を記念して、『京野菜の畑』を示す看板を贈呈した。
王の菜園
鹿ケ谷かぼちゃ
賀茂なす
直売所
看板の贈呈式
看板が設置された様子
About Business in Versailles, France
1. Project Content
Through a joint sponsorship with the French company Pernod Ricard, the following projects were implemented as PR projects for Kyoto vegetables, through the food culture exchange of both countries.
- Signboard presentation of “Kyoto Vegetables” in Potager du roi
- Exhibitions of Kyoto vegetables, Uji matcha tea, and Japanese sake “Iwai” at the Palace of Versailles
- Banquet at the Palace of Versailles using Kyoto vegetables
2. Banquet at the Palace of Versailles
- Outline
- Japanese and French government officials, French distributors and cooking magazine editors, Japanese Kyoto vegetable farmers, the media, etc. attended the event, and were treated to a special course that used Kyoto vegetables from top Japanese and French chefs.
- Date and Time
- September 25, 2013, from 6 PM (French local time)
- Location
- Palace of Versailles, France
- Participants
-
- Japanese: 146 persons
Government/administrative officials, JA Group Kyoto, JA nationwide, Kyoto vegetable producers, the media, etc.Primary Government/Administrative AttendeesAffiliation Position Name Cabinet Secretariat of Japan Advisor Isao Iijima Cabinet Secretariat of Japan Advisor Yasutake Tango Japanese Embassy in France Interim Ambassador Masaya Fujiwara JETRO Paris Office Director Koji Toyokuni Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries Councilor Eietsu Sakuraba Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries Food Service Industry Section Chief Yasushi Yamaguchi Ministry of Internal Affairs and Communications Paris Office Director Toshifumi Kurose Kyoto Prefectural Agriculture, Forestry, and Fisheries Technology Center Center Director Shigeki Ikeuchi Kyoto Prefectural Agricultural Administrative Division Deputy Section Chief Shoko Nakao - French: 45 persons
French government officials, cuisine officials, the media, etc.
- Japanese: 146 persons
- About the Project in Versailles, France
-
- Television
- NTV, Yomiuri Television, Fuji TV, KBS Kyoto Broadcasting
- Newspapers
- Yomiuri Shimbun, Mainichi Shimbun, Kyoto Shimbun, Asahi Shimbun, The Japan Agricultural News
- Magazines
- Josei Seven, Ie no Hikari
- Introduced in French Magazines
-
- Le SHAKER
- Balthazar
- Rvi
- Planete JAPON
- DANDY
- Homme Deluxe
- Vins&spiritueux
- PLEINS FEUX
- MON JARDIN&MA MAISON
- SOMMELIERS …etc
Banquet
Palace of Versailles Exterior
Palace of Versailles Interior
Banquet Venue
Cuisine Explanation from the Chef
Presenting Souvenirs to the French Side
Pipe Organ Performance
Kyoto Vegetable Banquet Full Course Menu
The meal was prepared by top chefs from both countries.
From Japan, Mr. Youji Satake, the head chef of Minokichi Main Restaurant: Takeshigero, and Mr. Arnaud Ralman, the youngest chef to receive a Michelin 2-star rating in France and the No.1 most requested chef in Paris, got a chance to show off their skills.
Starter (Japan)
Appetizer (Japan)
Main (Fish) (Japan)
Soup (France)
Main (Meat) France
Dessert (France)
3. Palace Ceremony and Exhibition of Kyoto Vegetables
A reception has held before the banquet.
An exhibition showcased Kyoto vegetables as well as Kyoto rice and liquor, and together with PR to the guests, government officials from both Japan and France gave greetings.
Kyoto Vegetables Exhibit
Kyoto Rice Exhibit
Japanese Sake Exhibit
Kyoto Vegetables Introductory Film
Speech from Director Nakagawa
Speech from Cabinet Secretariat Iijima
4. Signboard presentation of Kyoto Vegetables in Potager du roi
Kyoto vegetables, cultivated from seeds sent from the JA Group Kyoto, are grown in Potager du roi adjacent to the Palace of Versailles. To commemorate the agricultural exchange between the two countries, a signboard for “Kyoto Vegetable Field” was presented.
Potager du roi
Shishigatani Pumpkin
Kamo Eggplant
Direct Sales Office
Signboard Presentation Ceremony
Placement of the Signboard