イタリア・バチカン市国
バチカン市国 バチカン美術館
今回の事業内容
バチカン市国関係者、各国大使、マスコミ、流通業者などを招き、京野菜をはじめとした京都府内産農畜産物の魅力的な農産物を使った本格的な和食を振る舞う晩餐会を開催するなど、京野菜等の輸出にむけ、その食材の魅力を広くPRした。
日本側からは、全体で約200名が参加した。
- バチカン美術館での晩餐会
- 日本食材提案会
バチカン美術館での晩餐会
- 概要
- 日本・バチカン市国両国の政府関係者をはじめ、キリスト教関係者、各国の大使、マスコミ、流通関係者等や京野菜農家などが出席し、日本の美濃吉本店竹茂楼総料理長の佐竹洋治氏が腕を振るった。
- 日時
- 平成30年5月14日(月)19:30~ (現地時間)
- 場所
- バチカン美術館
- 参加者
- 320人
- バチカン側(150人)
- 日本側(170人)
主な日本からの参加者
役職は当時のもの
所属 役職 名前 日本国内閣官房 参与 西川 公也 日本国内閣官房 参与 飯島 勲 在バチカン市国日本国大使館 特命全権大使 中村 芳夫 在アゼルバイジャン日本国大使館 特命全権大使 香取 照幸 在イタリア日本国大使館 特命全権大使 片上 慶一 JETROミラノ事務所 所長 小林 浩人 京都府 前知事 山田 啓二 京丹後市 市長 三崎 政直 日本たばこ産業株式会社(JT) 会長 丹呉 泰健
晩餐会の様子
バチカン市国
バチカン美術館(中庭)
宇治茶でのウェルカムドリンク
京野菜展示ブース
日本酒展示ブース
折り紙によるテーブル装飾
ベルテッロ枢機卿
(バチカン市国行政長官)
JAグループ京都 中川泰宏会長
会場風景①
会場風景②
折り紙のデモンストレーション
記念品贈呈
京野菜を使った晩餐会メニュー
オードブル
- 京みず菜と京壬生菜の梅肉ジュレ仕立 松の実
- 万願寺甘とう寿司 柏葉
- 伏見とうがらしと京の肉
- 海老油焼
- サーモンレモン挟み
- 牛蒡
- じゃがいも宇治茶葉揚げ
- 甘芋
サブメイン
- 白身魚グリル
万願寺甘とうと伏見とうがらしの昆布鰹節出しのソース仕立 - 京壬生菜 京みず菜 山葵ドレッシング仕立
メイン
- 京の肉ステーキ 九条ねぎときのこ類の昆布鰹節出しソース仕立
- 賀茂なすの白味噌田楽
- 焼きトマト
デザート
- 京都府産丹波大納言小豆桜葉包み
- 宇治茶羊羹
- 寒天
- シチリアオレンジ
- いちご
- 宇治抹茶と白あんのソース仕立
日本食材提案会
- 日時
- 平成30年5月15日(火)14:30~17:00(現地時間)
- 場所
- 駐バチカン日本国大使館 大使公邸
- 参加者
- レストランシェフ・流通事業者等50名
- 内容
-
日本食材をイタリアの料理店で扱ってもらえるよう普及啓発することを目的に、シェフ等を招き、京野菜等の食材の料理方法等を佐竹氏やイタリアの三ツ星シェフのハインツ・ベック氏らがデモンストレーションした。
展示ブース
中村芳夫 駐バチカン大使
佐竹洋治氏 講習
出汁の試飲風景
ハインツ・ベック氏 講習
講習風景
提案会での試食用メニュー
マグロのトンナート
カンパチの柚子のマリネとワカモレ 醤油のメレンゲ
昆布と鰹節の一番出汁を使った肉料理
昆布と鰹節の一番出汁を使った賀茂なすとトマト
平目の宇治茶を使ったグリル
The Vatican City State, Vatican Museums
Contents of the project
This project aims to appeal and export traditional vegetables produced in Kyoto called as “KYOYASAI” and other Kyoto’s agricultural products to over the world.
The banquet and the food proposal meeting were held, we invited Holy See officials, ambassadors, journalists and distributors to appeal the food culture and cuisines made from KYOYASAI and Kyoto beef.
200 people attended the party form Japan.
- The banquet at Vatican Museums
- Food proposal meeting
The banquet at Vatican Museums
- The Point
- Guests of Government and Administration of Holy See officials and Japan, cardinals, ambassadors from every countries, the media, distribution companies and Japanese producers of KYOYASAI participated in this dinner party.
Mr. Yoji Satake , the chief chef of Minokichi ; “Takeshigerou” in Kyoto, served guests the special cuisine using KYOYASAI and Kyoto beef. - Date and Time
- Monday, May 14 2018 19:30- ( Local time )
- Place
- Vatican Museums, “Braccio Nuovo”
- Participants
- 320 people
- 150 people from Vatican City
- 170 people from Japan
Main Guests from Government and AdministrationAffiliation Title Name Japan Cabinet Secretariat Special Advisor to the Cabinet Koya Nishikawa Japan Cabinet Secretariat Special Advisor to the Cabinet Isao Iijima Embassy of Japan to the Holy See Ambassador Extraordinary and
PlenipotentiaryYoshio Nakamura Embassy of Japan
in the Republic of AzerbaijanAmbassador Extraordinary and
PlenipotentiaryTeruyuki Katori Embassy of Japan in Italy Ambassador Extraordinary and
PlenipotentiaryKeiichi Katakami JETRO Milano Office General Director Hiroto Kobayashi Kyoto Prefecture Former Governor Keiji Yamada Kyotango City Mayor Masanao Misaki Japan Tobacco Inc. Chairman Yasutake Tango
Banquet
- Vatican City State
- Vatican Museums ( Courtyard )
- Welcome drinks, Uji-tea
- The exhibition booth of KYOYSAI
- The exhibition booth of
Japanese Sake - Table decorating with Origami crafts
- Giuseppe Bertello Cardinal
(Governor of Vatican City State ) - Yasuhiro Nakagawa,
President of JA Group Kyoto - The venue for the banquet ①
- The venue for the banquet ②
- Demonstration of Origami
- Presentation of Commemorative Item
Banquet menus using KYOYASAI
Hors d’oeuvre
- Kyo-Mizuna, Kyo-Mibuna and Plum Fresh Jelly, Pine Cone
- Manganji Amato Sushi, Kashiwaba
- Fushimi Togarashi and Kyoto Meat
- Oil – Cooked Prawn
- Marinade Salmon with Lemon
- Burdock Root
- Deep Frying Potato with Uji-tea Leaf
- Sweet Potato
Sub-Main
- Grilled Whitefish, Manganji Amato and Fushimi Togarashi with
Kombu and Bonito Flakes Soup Stock - Kyo-Mibuna, Kyo-Mizuna, Wasabi-Flavored Dressing
Main
- Kyoto Meat Stake, Kujyo Negi and Mushrooms with Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
- Kamo Nasu Coated with Shiro Miso
- Baked Tomato
Dessert
- Dainagon Adzuki
- Uji-tea Sweet Jellied Adzuki‐Bean Paste
- Agar
- Sicilian Orange
- Strawberry
- Uji Macha Tea, Whit Bean Paste Sauce
Food proposal meeting
- Date and Time
- Tuesday, May 15 2018 14:30 – 17:00 ( Local time )
- Place
- Embassy of Japan to the Holy See
Ambassador’s residence - Participants
- 50 people
Restaurant Chefs, distribution companies - Content
-
Japanese chef Mr. Satake and Italian chef Mr. Heinz Beck who was given three stars by Michelin gave a demonstration to Italian chefs and distributors. They showed how to cook KYOYASAI and other Kyoto’s agricultural ingredients to expand use of Japanese food in Italian restaurants.
- The exhibition booth
- Yoshio Nakamura Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary
- Demonstration by Chef Yoji Satake
- Dashi ( Japanese Soup Stock ) tasting
- Demonstration by Chef Heinz Beck
- Demonstration
Sample Menus for Food proposal meeting
- Tuna with Tonnat Sauce
- Yuzu Marinated Amberjack and Guacamole, Soy Sauce Meringue
- Meat dish uses Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
- Kamo Nasu and Tomato using Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
- Grilled Flatfish using Uji-tea