JAグループ京都

イタリア・バチカン市国

JAグループ京都

バチカン市国 バチカン美術館

今回の事業内容

バチカン市国関係者、各国大使、マスコミ、流通業者などを招き、京野菜をはじめとした京都府内産農畜産物の魅力的な農産物を使った本格的な和食を振る舞う晩餐会を開催するなど、京野菜等の輸出にむけ、その食材の魅力を広くPRした。

日本側からは、全体で約200名が参加した。

  1. バチカン美術館での晩餐会
  2. 日本食材提案会

バチカン美術館での晩餐会

概要
日本・バチカン市国両国の政府関係者をはじめ、キリスト教関係者、各国の大使、マスコミ、流通関係者等や京野菜農家などが出席し、日本の美濃吉本店竹茂楼総料理長の佐竹洋治氏が腕を振るった。
日時
平成30年5月14日(月)19:30~ (現地時間)
場所
バチカン美術館
参加者
320人

  1. バチカン側(150人)
  2. 日本側(170人)

    主な日本からの参加者

    役職は当時のもの

    所属 役職 名前
    日本国内閣官房 参与 西川 公也
    日本国内閣官房 参与 飯島 勲
    在バチカン市国日本国大使館 特命全権大使 中村 芳夫
    在アゼルバイジャン日本国大使館 特命全権大使 香取 照幸
    在イタリア日本国大使館 特命全権大使 片上 慶一
    JETROミラノ事務所 所長 小林 浩人
    京都府 前知事 山田 啓二
    京丹後市 市長 三崎 政直
    日本たばこ産業株式会社(JT) 会長 丹呉 泰健

晩餐会の様子
  • バチカン市国
    バチカン市国
  • バチカン美術館(中庭)
    バチカン美術館(中庭)
  • 宇治茶でのウェルカムドリンク
    宇治茶でのウェルカムドリンク
  • 京野菜展示ブース
    京野菜展示ブース
  • 日本酒展示ブース
    日本酒展示ブース
  • 折り紙によるテーブル装飾
    折り紙によるテーブル装飾
  • ベルテッロ枢機卿(バチカン市国行政長官)
    ベルテッロ枢機卿
    (バチカン市国行政長官)
  • JAグループ京都 中川泰宏会長
    JAグループ京都 中川泰宏会長
  • 会場風景①
    会場風景①
  • 会場風景②
    会場風景②
  • 折り紙のデモンストレーション
    折り紙のデモンストレーション
  • 記念品贈呈
    記念品贈呈
京野菜を使った晩餐会メニュー
オードブル

  • 京みず菜と京壬生菜の梅肉ジュレ仕立 松の実
  • 万願寺甘とう寿司 柏葉
  • 伏見とうがらしと京の肉
  • 海老油焼
  • サーモンレモン挟み
  • 牛蒡
  • じゃがいも宇治茶葉揚げ
  • 甘芋
サブメイン

  • 白身魚グリル 
    万願寺甘とうと伏見とうがらしの昆布鰹節出しのソース仕立
  • 京壬生菜 京みず菜 山葵ドレッシング仕立
メイン

  • 京の肉ステーキ 九条ねぎときのこ類の昆布鰹節出しソース仕立
  • 賀茂なすの白味噌田楽
  • 焼きトマト
デザート

  • 京都府産丹波大納言小豆桜葉包み
  • 宇治茶羊羹
  • 寒天
  • シチリアオレンジ
  • いちご
  • 宇治抹茶と白あんのソース仕立

日本食材提案会

日時
平成30年5月15日(火)14:30~17:00(現地時間)
場所
駐バチカン日本国大使館 大使公邸
参加者
レストランシェフ・流通事業者等50名
内容

日本食材をイタリアの料理店で扱ってもらえるよう普及啓発することを目的に、シェフ等を招き、京野菜等の食材の料理方法等を佐竹氏やイタリアの三ツ星シェフのハインツ・ベック氏らがデモンストレーションした。

  • 展示ブース
    展示ブース
  • 中村芳夫 駐バチカン大使
    中村芳夫 駐バチカン大使
  • 佐竹洋治氏 講習
    佐竹洋治氏 講習
  • 出汁の試飲風景
    出汁の試飲風景
  • ハインツ・ベック氏 講習
    ハインツ・ベック氏 講習
  • 講習風景
    講習風景
提案会での試食用メニュー
  • マグロのトンナート
    マグロのトンナート
  • カンパチの柚子のマリネとワカモレ 醤油のメレンゲ
    カンパチの柚子のマリネとワカモレ 醤油のメレンゲ
  • 昆布と鰹節の一番出汁を使った肉料理
    昆布と鰹節の一番出汁を使った肉料理
  • 昆布と鰹節の一番出汁を使った賀茂なすとトマト
    昆布と鰹節の一番出汁を使った賀茂なすとトマト
  • 平目の宇治茶を使ったグリル
    平目の宇治茶を使ったグリル

The Vatican City State, Vatican Museums

Contents of the project

This project aims to appeal and export traditional vegetables produced in Kyoto called as “KYOYASAI” and other Kyoto’s agricultural products to over the world.
The banquet and the food proposal meeting were held, we invited Holy See officials, ambassadors, journalists and distributors to appeal the food culture and cuisines made from KYOYASAI and Kyoto beef.

200 people attended the party form Japan.

  1. The banquet at Vatican Museums
  2. Food proposal meeting

The banquet at Vatican Museums

The Point
Guests of Government and Administration of Holy See officials and Japan, cardinals, ambassadors from every countries, the media, distribution companies and Japanese producers of KYOYASAI participated in this dinner party.
Mr. Yoji Satake , the chief chef of Minokichi ; “Takeshigerou” in Kyoto, served guests the special cuisine using KYOYASAI and Kyoto beef.
Date and Time
Monday, May 14 2018 19:30- ( Local time )
Place
Vatican Museums, “Braccio Nuovo”
Participants
320 people

  1. 150 people from Vatican City
  2. 170 people from Japan
    Main Guests from Government and Administration

    Affiliation Title Name
    Japan Cabinet Secretariat Special Advisor to the Cabinet Koya Nishikawa
    Japan Cabinet Secretariat Special Advisor to the Cabinet Isao Iijima
    Embassy of Japan to the Holy See Ambassador Extraordinary and
    Plenipotentiary
    Yoshio Nakamura
    Embassy of Japan
    in the Republic of Azerbaijan
    Ambassador Extraordinary and
    Plenipotentiary
    Teruyuki Katori
    Embassy of Japan in Italy Ambassador Extraordinary and
    Plenipotentiary
    Keiichi Katakami
    JETRO Milano Office General Director Hiroto Kobayashi
    Kyoto Prefecture Former Governor Keiji Yamada
    Kyotango City Mayor Masanao Misaki
    Japan Tobacco Inc. Chairman Yasutake Tango
Banquet
  • Vatican City State Vatican City State
  • Vatican Museums ( Courtyard ) Vatican Museums ( Courtyard )
  • Welcome drinks, Uji-tea Welcome drinks, Uji-tea
  • The exhibition booth of KYOYSAI The exhibition booth of KYOYSAI
  • The exhibition booth of Japanese Sake The exhibition booth of
    Japanese Sake
  • Table decorating with Origami crafts Table decorating with Origami crafts
  • Giuseppe Bertello Cardinal (Governor of Vatican City State ) Giuseppe Bertello Cardinal
    (Governor of Vatican City State )
  • Yasuhiro Nakagawa, President of JA Group Kyoto Yasuhiro Nakagawa,
    President of JA Group Kyoto
  • The dinner party① The venue for the banquet ①
  • The dinner party② The venue for the banquet ②
  • Demonstration of Origami Demonstration of Origami
  • Presentation of Commemorative Item Presentation of Commemorative Item
Banquet menus using KYOYASAI
Hors d’oeuvre

  • Kyo-Mizuna, Kyo-Mibuna and Plum Fresh Jelly, Pine Cone
  • Manganji Amato Sushi, Kashiwaba
  • Fushimi Togarashi and Kyoto Meat
  • Oil – Cooked Prawn
  • Marinade Salmon with Lemon
  • Burdock Root
  • Deep Frying Potato with Uji-tea Leaf
  • Sweet Potato
Sub-Main

  • Grilled Whitefish, Manganji Amato and Fushimi Togarashi with 
    Kombu and Bonito Flakes Soup Stock
  • Kyo-Mibuna, Kyo-Mizuna, Wasabi-Flavored Dressing
Main

  • Kyoto Meat Stake, Kujyo Negi and Mushrooms with Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
  • Kamo Nasu Coated with Shiro Miso
  • Baked Tomato
Dessert

  • Dainagon Adzuki
  • Uji-tea Sweet Jellied Adzuki‐Bean Paste
  • Agar
  • Sicilian Orange
  • Strawberry
  • Uji Macha Tea, Whit Bean Paste Sauce

Food proposal meeting

Date and Time
Tuesday, May 15 2018 14:30 – 17:00 ( Local time )
Place
Embassy of Japan to the Holy See
Ambassador’s residence
Participants
50 people
Restaurant Chefs, distribution companies
Content

Japanese chef Mr. Satake and Italian chef Mr. Heinz Beck who was given three stars by Michelin gave a demonstration to Italian chefs and distributors. They showed how to cook KYOYASAI and other Kyoto’s agricultural ingredients to expand use of Japanese food in Italian restaurants.

  • The exhibition booth The exhibition booth
  • Yoshio Nakamura Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary Yoshio Nakamura Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary
  • Demonstration by Chef Yoji Satake Demonstration by Chef Yoji Satake
  • Dashi ( Japanese Soup Stock ) tasting Dashi ( Japanese Soup Stock ) tasting
  • Demonstration by Chef Heinz Beck Demonstration by Chef Heinz Beck
  • Demonstration Demonstration
Sample Menus for Food proposal meeting
  • Tuna with Tonnat Sauce Tuna with Tonnat Sauce
  • Yuzu Marinated Amberjack and Guacamole, Soy Sauce Meringue Yuzu Marinated Amberjack and Guacamole, Soy Sauce Meringue
  • Meat dish uses Kombu and Bonito Flaks Soup Stock Meat dish uses Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
  • Kamo Nasu and Tomato using Kombu and Bonito Flaks Soup Stock Kamo Nasu and Tomato using Kombu and Bonito Flaks Soup Stock
  • Grilled Flatfish using Uji-tea Grilled Flatfish using Uji-tea