JAグループ京都

京都府の農業

JAグループ京都

京のブランド産品

京都府産 丹波大納言小豆 Tamba Azuki Beans, Product of Kyoto Prefecture 京都府産 丹波大納言小豆

京都府産 丹波大納言小豆

つぶが大きくて色艶が良く、独特の香りがあるのが京都の小豆「京都大納言小豆」。 京都府の中南部、口丹地域といわれる亀岡盆地から船井郡辺りが、気象や土壌に恵まれ、古くから高品質の小豆を生み出す産地となってきました。 武士は腹を切ることがあるが、公家である大納言は切腹をしないことから、煮ても皮が切れない小豆のことを別名・大納言とも呼んできました。 京菓子等、最高の品質を求められる京都の高級菓子づくりのなかで、さらに選抜され研かれ、京都大納言小豆は味、品質、大きさとも日本一の座を守り続けています。

Tamba Azuki Beans, Produced in Kyoto (Tamba Daishounagon Azuki). Tamba Azuki Beans have a big horn and is pearly in color and also has a unique fragrance. Southern Kyoto, which consists of Kameoka and Funaigun, are blessed with land and weather which enables the production of high-quality red Azuki beans. Samurais were forced to seppuku, but the court noblemen of the Dainagon rank did not have to commit suicide. Thus the name Dainagon was given to the red beans, in which the skin of beans cannot be cut. The production of Kyoto Daishounagon Azuki bean is known for maintaining the best of its kind in terms of taste, quality and size. Even within the Kyoto vegetable category, these chestnuts are praised for its delicious flavor.

顆粒大且色澤飽滿,有著獨特香氣的京都紅豆「京都大納言紅豆」。位於京都府的中南部、從被稱為口丹地區的亀岡盆地到船井郡附近一帶,有著好氣候與豐饒的土壤,自古以來便是許多高品質紅豆的產地。在日本武士可能會面對需要切腹的狀況,但是對於在朝廷內擔任大納言官職的人則不會有這樣的情況發生,因此對於這怎麼煮豆皮也不會裂開的紅豆,又有另外的別名叫作大納言。京都在製作甜點等高級和菓子點,會要求食材有著最高品質,因此京都大納言紅豆在受到嚴選鑽研之下,無論是口味、品質還是大小都一直穩坐日本第一。