京都府の農業
京のブランド産品
万願寺甘とう Manganji Pepper 萬願寺甜辣椒
舞鶴生まれの京野菜「万願寺甘とう」は、大正末期、伏見とうがらしと大型ピーマンが交雑してできたのではないかといわれています。 とうがらしの王様ともいえる大きさを持ちながら、果肉は軟らかく甘味があり、かつ、種が少なく食べやすいことが特徴です。 これほど美味しいとうがらしが、京都市場に出回るようになったのはまだ20年位前。 味の良さと形の面白さが次第に浸透して、人気急上昇中の新しい京野菜です。
It is said that the Manganji pepper, originated in Maizuru, by crossing the Fushimi Chilli Peppers with the Big Green Peppers in the late Taisho period. While it has the size to be the king of peppers, its flesh is soft, sweet, has fewer seeds, and it is easy to eat. This delicious pepper appeared on the Kyoto market some 20 years ago. Due to its pleasant taste and interesting shape, they are gradually making their way into the market. This new Kyoto vegetable (Kyo-Yasai) is quickly gaining popularity.
舞鶴生產的京野菜「萬願寺甘甜辣椒」被認為是於大正末期,利用伏見辣椒與大型青椒來配種後培育而成的。有著宛如辣椒之王般的大小,它的特徵就是果肉柔軟甘甜,並且少種子方便食用。如此美味的辣椒,開始流通在京都蔬果市場上,還僅僅是20年前的事而已。正因為其上等的美味及與有趣的外觀形狀,現在可是人氣急速攀升中的京野菜呢。