京都府の農業
京のブランド産品
紫ずきん Purple Soybeans 紫帽毛豆
日本一の品質を誇る「丹波黒大豆」から生まれた黒大豆のえだまめ「紫ずきん」。 豆の薄皮が薄紫色をしていることや、豆の形が頭巾のようであることから名付けられました。丹波地方の農家の間では、「祭りのえだまめ」として、昔から親しまれてきました。 粒が大きく、コクがあって甘味たっぷりの抜群に美味しい秋のえだまめ「紫ずきん」。えだまめとしてだけでなく、えだまめごはん、サラダ、天ぷらなどさまざまに御賞味ください。
The Purple Bean is an Edamame bean (soy) that is produced from the Tamba Black Soybeans, where they boast top in quality in Japan. It got its name from the light purple colored skin of the bean and the hood-like shape of the bean shell. Among the farmers in Tamba, the “Edamame Festival” is known as and has been popular since the ancient times. The large-sized beans are rich in texture and sweet in flavor, which are the characteristics of this Purple Bean (autumn Edamame). You can enjoy it not only as regular Edamame, but also with rice, salads and tempura.
被讚譽為擁有日本第一品質的「丹波黑大豆」生長出來的黑大豆毛豆莢即是「紫帽毛豆」。豆子本身外皮薄且呈現淡紫色,加上豆子本身的形狀又像帽子,因此有了這個稱號。丹波地區的農家之間,自古以前就會使用此毛豆當作「祭典用毛豆」。毛豆粒飽滿大顆,並有著頂級甘甜美味的秋季毛豆「紫帽毛豆」。不只是單吃,還可製成毛豆飯、沙拉、炸天婦羅等等料理來品嘗其美味。