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京都府産黒大豆 新丹波黒 Black Soy Beans – New Tamba Black, Product of Kyoto Prefecture 京都府産黒大豆 新丹波黒

京都府産黒大豆 新丹波黒

京都の黒豆・新丹波黒大豆は大粒でシワがなく、煮炊きしても形崩れしないのが特徴です。 古い都々逸にも「丹波の丹波黒は色は黒でも味が良い」とうたわれ、古くからその美味しさが全国に浸透していました。栽培の起こりは定かではありませんが、おそらく江戸時代頃からこの地で栽培されてきたのであろうといわれています。夏の昼夜の温度差と、秋の霧が黒豆を大きくゆっくり熟成させているのではないかともいわれています。 味、品質、大きさとも日本一といわれる新丹波黒大豆はカルシウムやビタミン、蛋白質を多く含む言わずもがなの健康食品です。

Kyoto’s black soybeans, “Shin-tamba-guro” is known to be big in size with no wrinkles on the surface, where the shape will not be distorted despite being boiled. It has long been said that Tamba’s black soybeans are black, and is known for its taste, but in addition it is known throughout the country for its beautiful appearance. The early beginnings of cultivation is not known, but it is said to be during Edo period in Kyoto. The difference in temperature between the day and night, as well as the fog in autumn, are the conditions that help ripen the beans. The taste, quality and size are best in Japan, and it is considered healthy as it contains calcium, vitamins, as well as protein.

京都的黑豆・新丹波黑大豆的特徵就是大顆飽滿且沒有皺褶,就算是熬煮也不會破壞其外型。古老的都都逸(日本口語詩歌)也是這樣歌頌著「丹波的丹波黑顏色黑但風味佳」。從很早以前開始其美味便已傳至全國上下。雖然何點開始種植栽培並無法斷定,但據說約從江戶點代左右,便開始在此區栽種的樣子。夏季日晚餐溫差,以及秋季霧氣,被認為是能讓黑豆慢慢地熟成至完美狀態的原因。不管是味道、品質,還是大小都堪稱是日本第一的新丹波黑大豆,富含鈣質與維他命,並充滿蛋白質,是個非常健康的食品喔。